Profiel

Welkom op mijn website!

Voor een uitgebreid en geïllustreerd overzicht van mijn werk, zie het fraaie essay van Lorena Kloosterboer “Kloosterboer on Melchers” (Engelstalig) op Medium.com. in juni 2020

In mijn jonge jaren studeerde ik aan de Rietveld Academie in Amsterdam, maar moest de opleiding na een jaar staken in verband met te veel andere verplichtingen. Ik heb wel altijd geprobeerd om te blijven tekenen en schilderen, hoewel dat naast mijn bestaan als single moeder met full time banen bij o.a.  Iberia Airlines en in het AMC (nu Amsterdam UMC)  niet vaak lukte. Vanaf 1994 kon ik part-time gaan werken en in 2009 kon ik mijn werk in het AMC beëindigen en full-time gaan schilderen. Behalve het basisjaar aan de Rietveld Academie en enkele korte cursussen ben ik grotendeels autodidact.
Mijn werk is realistisch/figuratief met steeds meer voorkeur voor olieverf. Ik gebruik vrijwel uitsluitend varkensharen penselen, waarmee de penseelstreek goed zichtbaar blijft. Alle werken in olieverf worden uitgevoerd met een zeer beperkt palet, de zgn. "kleuren van Monet”, d.w.z. vijf kleuren naast het wit.

Alle referentiefoto's die ik heb gebruikt zijn van mijzelf, met uitzondering van die voor de aquarellen van het manlijk naakt in het hoofdstuk Archief, welke op mijn verzoek werden gemaakt door een vriend in de Golf van Mexico.

Alessandro Tomassetti

Beeldend kunstenaar (Barcelona/Spanje)
"Yvonne Melchers toont haar beheersing van licht en vorm in haar weelderig gedetailleerde schilderijen van zowel intieme als universele onderwerpen. Of het nu gaat om het schilderen van een tafereel aan haar geliefde Noordzeekust, het portret van een sterke maar kwetsbare jongeman gekleed voor de historische Siena Palio rondgang, of de verkreukelde lakens en texturen van een hotelkamer in Venetië, Melchers doordrenkt elk met een gloed die spreekt van het echte en het etherische. Nauwkeurige technische vaardigheden worden gecombineerd met een rijk historisch palet en treffende composities in schilderijen die een onuitwisbare indruk achterlaten."

Thema's

Door de jaren heen waren mijn hoofdthema's de Nederlandse Noordzeekusten (serie De Noordzee) met hun koele licht en het warme Italiaanse leven  (serie Italiaanse Taferelen) in al zijn facetten. De Kamers met Uitzicht bevinden zich voornamelijk in Italië. Sinds 2013 werk ik aan de serie Siena Palio Portretten, dit zijn portretten van moderne Italiaanse mannen en jongens die - met pruiken en historische kostuums - deelnemen aan de historische processie, de Corteo Storico, die voorafgaat aan de Siena Palio, de beroemde paardenrace die twee keer per jaar in Siena plaatsvindt (meer informatie over de Siena Palio is te vinden op www.ilpalio.org). Hierbij hoort een miniserie die ik later heb toegevoegd  (2021), de Kinderen van Siena. Ik heb ook een kleine serie Stillevens gemaakt en zo nu en dan schilder ik graag een portret  of een ander onderwerp in opdracht. In het hoofdstuk Diversen  vindt u werken die niet in de andere thema's passen, bijvoorbeeld bloemen en dieren.  In het eerste begin van mijn schilderwerk maakte ik veel Aquarellen. Van enkele werken liet ik Giclées maken, prints van hoge kwaliteit in gelimiteerde oplage die via deze website te koop zijn.

Van 2001 tot 2012 heb ik afwisselend in Nederland en Italië (Toscane) gewerkt, en hoewel dit onrust veroorzaakte, vond ik het contrast in het dagelijks leven, licht en kleur inspirerend en uitdagend. Vanaf april 2012 heb ik mij definitief in Nederland gevestigd.

"De personages in de schilderijen van Yvonne Melchers lijken zowel in fysiek als emotioneel opzicht uit het doek te treden door hun driedimensionale realisme, het intense maar zachte licht dat hen omhult en de extreme gedetailleerdheid waarmee de kunstenares te werk gaat. Bij de voorwerpen, de natuur en het landschap worden we getroffen door de sferen en geuren die het doek ontstijgen en worden we aan het dromen gezet. Yvonne Melchers omarmt steeds de ziel van de locatie die zij schildert, of die nu in haar thuisland Nederland is of in haar tweede vaderland Italië."

Fabrizio Tondi

Chirurg, schrijver van romans en kinderboeken en thans burgemeester van het Zuid-Toscaanse stadje Abbadia San Salvatore.

Galeries en musea

Museum Møhlmann

Sinds 2013 ben ik opgenomen in de groep Hedendaagse Meesters van realistische en figuratieve schilderkunst, die enkele keren per jaar exposeren in Museum Møhlmann in Appingedam (Groningen).

Galería ArteLibre

Ik kreeg van deze galerie in Zaragoza/Spanje de eervolle  uitnodiging om deel te nemen aan de jubileumtentoonstelling “20 Años en 20 x 20” ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van ArteLibre in 2019. De reizende tentoonstelling, waaraan 200 van de beste realisten ter wereld deelnamen, bestond uit werkjes van 20 x 20 cm. en werd gehouden in  Palazzo Bantierra in  Zaragoza en in het MEAM Museum in Barcelona. De in maart 2019 geplande tentoonstelling in Italië (Palazzo Einaudi, Chivassso/Turijn) moest i.v.m. de Coronacrisis worden uitgesteld tot 2021-2022.

Andere galeries

Mijn werk is/was behalve in Museum Møhlmann o.a. te zien in Galerie Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop,  Galerie De Vreugd en Hendriks in Zandvoort,  Galerie Lauswolt in Olterterp (FR), Galerie Montulet in Den Haag en Gouda, Galerie Pictura in Aijen (LI), Galerie Staphorsius in Westzaan (NH) Galerie Bonnard in Nuenen (NB), Galerie Terbeek in Beetsterzwaag (FR), Galerie ArteLibre in Zaragoza, het MEAM Museum in Barcelona,  Abend Gallery in Denver/Colorado USA. In de virtuele galerie van ArteLibre werd ik opgenomen in de sectie Grandes Autores. Op Artsy en 1st Dibs, de grote en succesvolle kunstwebsites in de Verenigde Staten is werk van mij te zien en te koop via 33Contemporary Gallery Chicago en bovengenoemde Abend Gallery.

 

Lorena Kloosterboer

Beeldend kunstenaar/schrijver in Antwerpen, over "Kamers met Uitzicht"
In haar essay “Kloosterboer on Melchers” op Medium.com
 "De intieme interieurs in Melchers' serie Kamers met Uitzicht behoren tot haar meest succesvolle en opmerkelijke werken. Deze serie is geïnspireerd door Pieter de Hooch, de Nederlandse kunstenaar uit de Gouden Eeuw die bekend staat om zijn schilderijen van rustige huiselijke taferelen die een glimp laten zien van het dagelijks leven door openstaande deuren of ramen. Terwijl De Hooch meer geïnteresseerd was in het weergeven van mensen en hun relaties met elkaar, probeert Melchers een raadselachtiger verhaal over te brengen door de objecten en panorama's die ze portretteert. Haar kamers zijn altijd verstoken van menselijke figuren, maar de sporen van hun leven zijn er voor ons om te zien. De enscenering van deze taferelen is fantastisch en geeft de kijker een veelheid aan prachtige details om van te genieten - de luxueus gedrapeerde en verfrommelde stoffen, de sierlijke objecten, het comfortabele meubilair, de weelderige patronen en kleuren, de glorieuze panorama's. Scherpe waarnemers zullen de geografische locatie van elke kamer herkennen, evenals het tijdstip van de dag en het seizoen - zelfs kamers die op het eerste gezicht geen uitzicht lijken te bieden, hebben er een die kan worden ontdekt door zorgvuldige observatie."


 

Internationale competities

BP Portrait Award

In 2015 en in 2018 werden respectievelijk de portretten Siena Palio III (Istrice) en Siena Palio XI (Torre) uit de serie Siena Palio Portretten semi-finalisten in de grote BP Portrait Award van de National Portrait Gallery in Londen.

Figurativas Museum MEAM Barcelona

In 2017 en in 2019 werden respectievelijk de werken The Shell Seekers/North Sea Blues en Dutch Delight III/North Sea Blues uit de serie De Noordzee geselecteerd voor de semi-finale van Figurativas, een van de meest prestigieuze internationale competities op het gebied van hedendaagse realistisch/figuratieve kunst, die tweejaarlijks wordt georganiseerd door het Museo Europeo d’Art Modern (MEAM) in Barcelona. De namen van  semifinalisten en hun werk worden gepubliceerd in de begeleidende catalogus.

ModPortrait Galería ArteLibre Zaragoza/Spanje

In 2017 en 2020 werden respectievelijk de portretten Siena Palio V (Comune) en Siena Palio XVIII (Tartuca) uit de serie Siena Palio Portretten  geselecteerd voor de semi-finale van deze  belangrijke jaarlijkse competitie op het gebied van de hedendaagse portretkunst. De competitie wordt georganiseerd door Galeria ArteLibre in samenwerking met het MEAM Museum in Barcelona. In 2020 zijn namen en afbeeldingen van de werken van de semi-finalisten tezamen met de finalisten opgenomen in de special edition catalogus ModPortrait 2020. 

Art Renewal Center (ARC)

In 2019 werd het portret Siena Palio XIII (Nicchio) finalist in de catagorie Figurative in de 14de ARC Salon, de grootste internationale competitie van hedendaags realisme (bijna 5000 inzendingen uit zo’n 80 landen). Dit portret werd getoond in de begeleidende prachtige vuistdikke catalogus International Realism.

In 2020 werden het tweeluik Siena Palio XVI en XVII (Aquila/Adelaar) en het werk Dutch Delight III/North Sea Blues uit de serie De Noordzee semi-finalist in respectievelijk de categorieën Portraiture en Figurative in de 15e ARC Salon. Door de grote belangstelling worden sinds 2020 de geselecteerden gesplitst in finalisten en semi-finalisten, omdat de catalogus niet meer aankan. De semi-finalisten worden voortaan getoond op de website van ARC .

In 2022 werd het olieverfschilderij Anneke aan de Wassenaarse Slag/North Sea Blues  semi-finalist in de categorie Figurative in de 16e ARC Salon.  Het wordt getoond op de website van ARC.

Overige competities

De Nederlandse Portretprijs

In October 2016 werden 2 portretten  uit mijn serie Siena Palio Portretten  geselecteerd en geëxposeerd tijdens Het weekend van het Portret in Amsterdam, dat werd georganiseerd door de Stichting De Nederlandse Portretprijs.

In 2017 werd het portret Siena Palio IX (Rettore Universitá) uit de serie Siena Palio Portretten geselecteerd voor de tweede (fysieke) ronde van De Nederlandse Portretprijs 2017.

In juni 2019 werd het portret Prof. Dr. M.J. Heineman en Amsterdam genomineerd voor De Nederlandse Portretprijs 2019. Dit portret werd samen met dat van 49 andere genomineerden tentoongesteld op Slot Zeist van 3 september t/m 17 november 2019. Ik maakte het portret in opdracht van de Vakgroep Verloskunde en Gynaecologie van het AMC (thans Amsterdam UMC) voor de portrettengalerij op de locatie verloskunde en gynaecologie. Het hangt daar naast o.a. een portret in olieverf van Prof. Van Bouwdijk Bastiaanse door Edgar Fernhaut en het (foto)portret van Prof. Kloosterman door Paul Huf.

ZomerExpo

Het schilderij Kamer 32/Venetiaanse Zomer werd  geselecteerd voor deelname aan de ZomerExpo 2012 met het thema LIEFDE in het Kunstmuseum Den Haag (voorheen Gemeentemuseum in Den Haag).

Terre des Hommes

Een ingelijste giclée van De Kleine Prinses werd gedoneerd aan Terres des Hommes voor  de Kunstveiling Kunst ’n Kids (2017)t.b.v. het programma voor bestrijding van kinderprostitutie. Leuk feitje: het werk werd aangeschaft door Prins Carlos de Bourbon de Parme. Men gaat ervan uit dat hij zijn nichtje herkende.

Publicaties en Exposities:

Zie daarvoor de hoofdstukken boven in de balk.

Facebook

Op Facebook heb ik een persoonlijke en een zakelijke pagina. Op mijn zakelijke pagina kunt u mij volgen voor nieuw werk, recent nieuws omtrent exposities, publicaties en ander algemeen nieuws over realistische kunst. Ik werd op Facebook o.a. toegevoegd aan de kunstenaarsgroepen, PoetsArtists, The Representational Art Group, Grandmasters of Fine Art, Master Painters and Sculpters, Italian Museum of Contemporary Art. 

Instagram

Ook op Instagram kunt u mij volgen voor recent nieuws.

Artsy en 1stDibs

Op Artsy vindt u werk van mij dat online beschikbaar is via de galeries 33Contemporary Chicago en Abend Gallery Denver Op 1stDibs vindt u werk van mij dat beschikbaar is via Abend Gallery Denver.

Mijn werk is in de afgelopen jaren verkocht in Nederland, maar bevindt zich ook in collecties in Italië, Spanje, Duitsland, België, Frankrijk, de Verenigde Staten en Australië.

Januari 2024

Alle tekstuele informatie en foto's op deze website zijn en blijven eigendom van Yvonne Melchers.
Niets op deze website mag dan ook worden gekopieerd zonder haar uitdrukkelijke toestemming.

© Yvonne Melchers | Privacyverklaring

Site: Indrukwekkend | Marketingbureau | on- offline marketing en websites

All textual information and photos on this website are and remain the property of Yvonne Melchers.
Nothing on this website may therefore be copied without her express permission.

© Yvonne Melchers | Privacy

Site: Indrukwekkend | Marketingbureau | on- offline marketing en websites

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram