• nl
  • en
Instagram Yvonne MelchersFacebook
Menu

PROFIEL

Yvonne Melchers
kwasten

Yvonne Melchers (geboren in Haarlem) studeerde in 1968/1969 een jaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam, maar moest de opleiding staken in verband met andere verplichtingen. Zij is naast haar werk in het AMC wel altijd blijven tekenen en schilderen. In 2009 kon zij haar baan opzeggen en full-time gaan schilderen. Behalve het basisjaar aan de Rietveld Academie en enkele korte cursussen is zij autodidact.
Haar werk is realistisch-figuratief met steeds meer voorkeur voor olieverf. Zij heeft daarmee de laatste jaren een impasto-techniek ontwikkeld en gebruikt vrijwel uitsluitend varkensharen penselen, waarmee de penseelstreek goed zichtbaar blijft. Alle werken in olieverf worden uitgevoerd met een zeer beperkt palet, de “kleuren van Monet”, d.w.z. in vijf kleuren naast het wit.

Thema’s

Door de jaren heen waren de voornaamste thema’s de Hollandse kusten in hun koele licht en het warme Italiaanse leven in al zijn facetten. Zij werkt sinds enige jaren aan een serie Kamers met Uitzicht die zich meestal in Italië bevinden. Sinds 2013 werkt zij aan de serie Siena Palio, portretten van moderne Italiaanse mannen en jongens die met pruiken op en in historische kostuums deelnemen aan de Historische Processie, die voorafgaat aan de beroemde Palio van Siena, de paardenrace die daar twee keer per jaar plaatsvindt (meer hierover op www.ilpalio.org). Ook heeft zij een kleine serie stillevens gemaakt. Af en toe schildert zij een portret of ander onderwerp in opdracht. Zij heeft vanaf 2001 afwisselend in Nederland en in Italië (Siena) gewerkt en hoewel het onrust veroorzaakte, was het grote contrast in dagelijks leven, licht en kleur inspirerend en uitdagend. Vanaf april 2012 verblijft zij in Nederland.

Fabrizio Tondi

Over haar werk schrijft Fabrizio Tondi, chirurg, schrijver, tegenwoordig burgemeester van het Zuid-Toscaanse Abbadia San Salvatore én verzamelaar van haar werk:

“De personages in de schilderijen van Yvonne Melchers lijken zowel in fysiek als emotioneel opzicht uit het doek te treden door hun driedimensionale realisme, het intense maar zachte licht dat hen omhult en de extreme gedetailleerdheid waarmee de kunstenares te werk gaat. Bij de voorwerpen, de natuur en het landschap worden we getroffen door de sferen en geuren die het doek ontstijgen en worden we aan het dromen gezet. Yvonne Melchers omarmt steeds de ziel van de locatie die zij schildert, of die nu in haar thuisland Nederland is of in haar tweede vaderland Italië.”

Lorena Kloosterboer

Over haar werk schrijft Lorena Kloosterboer, kunstenares en schrijfster in het themanummer Glorious Color van het Amerikaanse PoetsArtists Magazine (Juni 2018) bij Kamer met Uitzicht/Zomer in Stresa:

“Yvonne Melchers is een Nederlandse kunstenaar gevestigd in Diemen, die een brede variatie aan onderwerpen schildert, zoals portretten, strandgezichten, interieurs en stillevens, waarbij zij het beperkte palet van Claude Monet gebruikt. Hoewel haar stijl realistisch is, verfraait Melchers haar kenmerkende schilderijen door een impressionistisch lijkende penseelstreek te hanteren, die een sensatie van dynamische kracht creëert.
Melchers’ idealistische schilderij, genaamd Zomer in Stresa, trekt me aan door de romantische atmosfeer, geweldige aandacht voor detail en het levendige meerkleurige palet. Dit werk legt op elegante wijze een moment van gelukzalige intimiteit vast door een weelderige privéruimte te verbinden met de wereld daarbuiten – beiden verleidelijk en uitnodigend in hun potentiële beloften

Museum Møhlmann

Sinds 2013 is Yvonne opgenomen in de groep Hedendaagse Meesters van realistische en figuratieve schilderkunst, die regelmatig exposeert in Museum Møhlmann in Appingedam (Groningen).

Galeries

Haar werk is/was behalve in Museum Møhlmann o.a. te zien in Galerie Lauswolt in Olterterp (FR), Galerie Montulet in Den Haag en Gouda, Galerie Pictura in Aijen (LI), Galerie Staphorsius in Westzaan (NH) Galerie Bonnard in Nuenen (NB), en Galerie Terbeek in Beetsterzwaag (FR)

BP Portrait Award en andere competities

Het schilderij Kamer 32/Venetiaanse Zomer werd  geselecteerd voor deelname aan de ZomerExpo 2012 in het Gemeentemuseum in Den Haag. Uit de 2800 aangeboden werken met het thema LIEFDE werden 235 werken geselecteerd voor deze tentoonstelling.

In 2015 en in 2018 werd een portret uit haar serie Siena Palio Portretten geselecteerd voor de tweede ronde in de BP Portrait Award van de National Portrait Gallery in Londen.

In oktober 2016 werden twee portretten uit de serie Siena Palio Portretten geselecteerd voor het Weekend van het Portret in Amsterdam, dat werd georganiseerd door de Stichting De Nederlandse Portretprijs.

In februari 2017 werd een portret uit haar serie Siena Palio Portretten geselecteerd en gepubliceerd in het themanummer The Male Muse van het Amerikaanse Kunsttijdschrift Poets and Artists.

In 2017 werd een portret uit haar serie Siena Palio Portretten geselecteerd voor de tweede (fysieke) ronde van de Nederlandse Portretprijs.

In 2017 werd het schilderij The Shell Seekers/North Sea blues  geselecteerd voor de tweede (fysieke) juryronde van Figurativas 2017, een van de meest prestigieuze internationale competities op het gebied van hedendaagse realistisch/figuratieve kunst, die tweejaarlijks wordt georganiseerd door het Museo Europeo d’Art Modern (MEAM) in Barcelona.

In oktober 2017 werd het babyportret Sander@3days geselecteerd en gepubliceerd in het themanummer The Family van het Amerikaanse Kunsttijdschrift PoetsArtists.

In mei 2018 werd het portret Edoardo van het drieluik Een Italiaanse Familie geselecteerd en gepucliceerd in het themanummer Eros’ Gaze van het Amerikaanse kunsttijdschrift PoetsArtists

In juni 2018 werd het schilderij Kamer met Uitzicht/Zomer in Stresa geselecteerd en gepubliceerd in het themanummer Glorious Color van het Amerikaanse Kunsttijdschrift PoetsArtists. Lorena Kloosterboer schreef over dit werk bovenstaande recensie.

Facebook

Op Facebook werd zij toegevoegd aan de kunstenaarsgroepen PoetsArtists, Master Painters of the World (FR), The Representational Art Group (VS), Grandmasters of Fine Art (GB). In het eveneens op Facebook gevestigde Italian Museum of Contemporary Art (IT) is een eigen zaal – Sala Yvonne Melchers – voor haar gecreëerd.

Het werk van Yvonne Melchers is niet alleen verkocht in Nederland, maar bevindt zich ook in collecties in Italië, Spanje, Duitsland, België, Frankrijk, de Verenigde Staten en Australië.

Augustus 2018

Nieuwsbrief ontvangen
close slider

Nieuwsbrief

In plaats van een blog maak ik drie à vier keer per jaar een nieuwsbrief met informatie over nieuw werk, exposities, etc. Belangstelling? Vul dan uw e-mailadres in.

Naam:

Email adres:

Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor mijn nieuwsbrief.
U kunt zich op elk gewenst moment weer uitschrijven.
Klik hier voor een voorbeeld van mijn nieuwsbrief.

menu

Pin It on Pinterest

Share This