• Nederlands
 • Engels
Instagram Yvonne MelchersFacebook
Menu

PROFIEL

Beeldend Kunstenaar Yvonne Melchers

Schildert realistisch/figuratief, voornamelijk in olieverf.

 

Yvonne Melchers

 

Voor een uitgebreid en geïllustreerd overzicht van haar werk, zie het essay van Lorena Kloosterboer “Kloosterboer on Melchers” (Engelstalig) op Medium.com.

Yvonne Melchers toont haar beheersing van licht en vorm in haar weelderig gedetailleerde schilderijen van zowel intieme als universele onderwerpen. Of het nu gaat om het schilderen van een scène van haar geliefde Noordzeekust, het portret van een sterke maar kwetsbare jongeman gekleed voor de historische Siena Palio rondgang, of de verkreukelde lakens en texturen van een hotelkamer in Venetië, Melchers doordrenkt elk met een gloed die spreekt van het echte en het etherische. Nauwkeurige technische vaardigheden worden gecombineerd met een rijk historisch palet en treffende composities in schilderijen die een onuitwisbare indruk achterlaten. (2019, Alessandro Tomassetti, beeldend kunstenaar)

Yvonne Melchers (geboren in Haarlem) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam, maar moest de opleiding na een jaar staken in verband met andere verplichtingen. Zij is naast haar werk bij Iberia Airlines en in het AMC wel altijd blijven tekenen en schilderen. In 2009 kon zij haar werk in het AMC beëindigen en full-time gaan schilderen. Behalve het basisjaar aan de Rietveld Academie en enkele korte cursussen is zij autodidact.
Haar werk is realistisch/figuratief met steeds meer voorkeur voor olieverf. Zij heeft daarmee de laatste jaren haar eigen impasto-techniek ontwikkeld en gebruikt vrijwel uitsluitend varkensharen penselen, waarmee de penseelstreek goed zichtbaar blijft. Alle werken in olieverf worden uitgevoerd met een zeer beperkt palet, de “kleuren van Monet”, d.w.z. in vijf kleuren naast het wit.

Series

Door de jaren heen waren de voornaamste thema’s de Hollandse kusten (serie De Noordzee) in hun koele licht en het warme Italiaanse leven (serie Italiaanse Taferelen) in al zijn facetten. Zij werkt sinds enige jaren aan een serie Kamers met Uitzicht die zich meestal in Italië bevinden. Sinds 2013 werkt zij aan de serie Portretten Siena Palio, portretten van moderne Italiaanse mannen en jongens die met pruiken op en in historische kostuums deelnemen aan de Corteo Storico (Historische Rondgang), die voorafgaat aan de beroemde Palio van Siena, de paardenrace die daar twee keer per jaar plaatsvindt (meer hierover op www.ilpalio.org). Ook heeft zij een kleine serie Stillevens gemaakt. Af en toe schildert zij een portret of ander onderwerp in opdracht. Zij heeft van 2001 tot 2012 afwisselend in Nederland en in Italië (Siena) gewerkt en hoewel het onrust veroorzaakte, was het grote contrast in dagelijks leven, licht en kleur inspirerend en uitdagend.

Museum Møhlmann

Sinds 2013 is Yvonne opgenomen in de groep Hedendaagse Meesters van realistische en figuratieve schilderkunst, die regelmatig exposeert in Museum Møhlmann in Appingedam (Groningen).

Galería ArteLibre

Uitnodiging van deze galerie in Zaragoza/Spanje om deel te nemen aan de jubileumtentoonstelling “20 Años en 20 x 20” ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van ArteLibre in 2019. De reizende tentoonstelling, waaraan 200 van de beste realisten ter wereld deelnemen, bestaat uit werkjes van 20 x 20 cm. en werd gehouden in  Palazzo Bantierra in  Zaragoza en in het MEAM Museum in Barcelona. De in maart 2019 geplande tentoonstelling in Italië moest worden uitgesteld i.v.m. de Coronacrisis en zal waarschijnlijk in 2021 plaatsvinden.

Galeries en musea

Haar werk is/was behalve in Museum Møhlmann o.a. te zien in Galerie Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop,  Galerie De Vreugd en Hendriks in Zandvoort,  Galerie Lauswolt in Olterterp (FR), Galerie Montulet in Den Haag en Gouda, Galerie Pictura in Aijen (LI), Galerie Staphorsius in Westzaan (NH) Galerie Bonnard in Nuenen (NB), Galerie Terbeek in Beetsterzwaag (FR), Galerie ArteLibre in Zaragoza, en het MEAM Museum in Barcelona,  Abend Gallery in Denver/Colorado USA. In de virtuele galerie van ArteLibre werd zij opgenomen in de sectie Grandes Autores. Op de virtuele kunstwebsite Artsy in de Verenigde Staten werk van haar te zien en te koop via 33Contemporary Gallery Chicago en bovengenoemde Abend Gallery.

BP Portrait Award

In 2015 en in 2018 werden respectievelijk de portretten Siena Palio III (Istrice) en Siena Palio XI (Torre) uit de serie Siena Palio Portretten semi-finalisten in de grote BP Portrait Award van de National Portrait Gallery in Londen.

Figurativas Museum MEAM Barcelona

In 2017 en in 2019 werden respectievelijk de werken The Shell Seekers/North Sea Blues en Dutch Delight III/North Sea Blues uit de serie De Noordzee geselecteerd voor de semi-finale van Figurativas, een van de meest prestigieuze internationale competities op het gebied van hedendaagse realistisch/figuratieve kunst, die tweejaarlijks wordt georganiseerd door het Museo Europeo d’Art Modern (MEAM) in Barcelona. De namen van  semifinalisten en hun werk worden gepubliceerd in de begeleidende catalogus.

ModPortrait Galería ArteLibre Zaragoza/Spanje

In 2017 en 2020 werden respectievelijk de portretten Siena Palio V (Comune) en Siena Palio XVIII (Tartuca) uit de serie Siena Palio Portretten  geselecteerd voor de semi-finale van deze  belangrijke jaarlijkse competitie op het gebied van de hedendaagse portretkunst. De competitie wordt georganiseerd door Galeria ArteLibre in samenwerking met het MEAM Museum in Barcelona. In 2020 worden namen en afbeeldingen van de werken van de semi-finalisten tezamen met de finalisten opgenomen in de speciale catalogus ModPortrait 2020. 

Art Renewal Center (ARC)

In 2019 werd het portret Siena Palio XIII (Nicchio) finalist in de catagorie Figurative in de 14de ARC Salon, de grootste internationale competitie van hedendaags realisme (bijna 5000 inzendingen uit zo’n 80 landen). Dit portret werd getoond in de begeleidende prachtige vuistdikke catalogus.

In 2020 werden het tweeluik Siena Palio XVI en XVII (Aquila/Adelaar) en het werk Dutch Delight III/North Sea Blues uit de serie De Noordzee semi-finalist in respectievelijk de categorieën Portraiture en Figurative. Door de grote belangstelling worden sinds 2020 de geselecteerden gesplitst in finalists en semi-finalists, omdat de catalogus niet meer aankan. De semi-finalisten worden voortaan getoond op de website van ARC .

De Nederlandse Portretprijs

In 2017 werd het portret Siena Palio IX (Rettore Universitá) uit de serie Siena Palio Portretten geselecteerd voor de tweede (fysieke) ronde van De Nederlandse Portretprijs.

In juni 2019 werd het portret Prof. Dr. M.J. Heineman en Amsterdam genomineerd voor De Nederlandse Portretprijs 2019. Dit portret werd samen met dat van 49 andere genomineerden tentoongesteld op Slot Zeist van 3 september t/m 17 november 2019.

Overige competities

Het schilderij Kamer 32/Venetiaanse Zomer werd  geselecteerd voor deelname aan de ZomerExpo 2012 met het thema LIEFDE in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Terre des Hommes

Een ingelijste giclée van De Kleine Prinses werd gedoneerd aan Terres des Hommes voor  de Kunstveiling Kunst ’n Kids (2017)t.b.v. het programma voor bestrijding van kinderprostitutie. Leuk feitje: het werk werd aangeschaft door Prins Carlos de Bourbon de Parme. Men gaat ervan uit dat hij zijn nichtje herkende.

Publicaties en Exposities:

Zie daarvoor de hoofdstukken boven in de balk.

Facebook

Op Facebook heeft Yvonne een persoonlijke en een zakelijke pagina. Zij werd op Facebook o.a. toegevoegd aan de kunstenaarsgroepen Ibex Art Insiders,  PoetsArtists, Master Painters of the World, The Representational Art Group, Grandmasters of Fine Art. In het eveneens op Facebook gevestigde Italian Museum of Contemporary Art (IT) is een eigen album voor haar gecreëerd.

Het werk van Yvonne Melchers is niet alleen verkocht in Nederland, maar bevindt zich ook in collecties in Italië, Spanje, Duitsland, België, Frankrijk, de Verenigde Staten en Australië.

Januari 2021

Yvonne Melchers
Nieuwsbrief ontvangen
close slider

  Nieuwsbrief

  In plaats van een blog maak ik drie à vier keer per jaar een nieuwsbrief met informatie over nieuw werk, exposities, etc. Belangstelling? Vul dan uw e-mailadres in.

  Naam:

  Email adres:

  Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor mijn nieuwsbrief.
  U kunt zich op elk gewenst moment weer uitschrijven.
  Klik hier voor een voorbeeld van mijn nieuwsbrief.

  Pin It on Pinterest

  Share This