• Nederlands
 • Engels
Instagram Yvonne MelchersFacebook
Menu

PROFIEL

Beeldend Kunstenaar Yvonne Melchers

Schildert realistisch/figuratief, voornamelijk in olieverf.

 

Yvonne Melchers
kwasten

Kunstenaar Yvonne Melchers toont haar beheersing van licht en vorm in haar weelderig gedetailleerde schilderijen van zowel intieme als universele onderwerpen. Of het nu gaat om het schilderen van een scène van haar geliefde Noordzeekust, het portret van een sterke maar kwetsbare jongeman gekleed voor de historische Siena Palio rondgang, of de verkreukelde lakens en texturen van een hotelkamer in Venetië, Melchers doordrenkt elk met een gloed die spreekt van het echte en het etherische. Nauwkeurige technische vaardigheden worden gecombineerd met een rijk historisch palet en treffende composities in schilderijen die een onuitwisbare indruk achterlaten. (2019, Alessandro Tomassetti, beeldend kunstenaar)

Yvonne Melchers (geboren in Haarlem) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam, maar moest de opleiding na een jaar staken in verband met andere verplichtingen. Zij is naast haar werk bij Iberia Airlines en in het AMC wel altijd blijven tekenen en schilderen. In 2009 kon zij haar baan opzeggen en full-time gaan schilderen. Behalve het basisjaar aan de Rietveld Academie en enkele korte cursussen is zij autodidact.
Haar werk is realistisch/figuratief met steeds meer voorkeur voor olieverf. Zij heeft daarmee de laatste jaren een impasto-techniek ontwikkeld en gebruikt vrijwel uitsluitend varkensharen penselen, waarmee de penseelstreek goed zichtbaar blijft. Alle werken in olieverf worden uitgevoerd met een zeer beperkt palet, de “kleuren van Monet”, d.w.z. in vijf kleuren naast het wit.

Series

Door de jaren heen waren de voornaamste thema’s de Hollandse kusten (serie De Noordzee) in hun koele licht en het warme Italiaanse leven (serie Italiaanse Taferelen) in al zijn facetten. Zij werkt sinds enige jaren aan een serie Kamers met Uitzicht die zich meestal in Italië bevinden. Sinds 2013 werkt zij aan de serie Portretten Siena Palio, portretten van moderne Italiaanse mannen en jongens die met pruiken op en in historische kostuums deelnemen aan de Historische Rondgang, die voorafgaat aan de beroemde Palio van Siena, de paardenrace die daar twee keer per jaar plaatsvindt (meer hierover op www.ilpalio.org). Ook heeft zij een kleine serie stillevens gemaakt. Af en toe schildert zij een portret of ander onderwerp in opdracht. Zij heeft van 2001 tot 2012 afwisselend in Nederland en in Italië (Siena) gewerkt en hoewel het onrust veroorzaakte, was het grote contrast in dagelijks leven, licht en kleur inspirerend en uitdagend.

Fabrizio Tondi

Over haar werk schrijft Fabrizio Tondi, chirurg, schrijver, tegenwoordig burgemeester van het Zuid-Toscaanse Abbadia San Salvatore én verzamelaar van haar werk:

“De personages in de schilderijen van Yvonne Melchers lijken zowel in fysiek als emotioneel opzicht uit het doek te treden door hun driedimensionale realisme, het intense maar zachte licht dat hen omhult en de extreme gedetailleerdheid waarmee de kunstenares te werk gaat. Bij de voorwerpen, de natuur en het landschap worden we getroffen door de sferen en geuren die het doek ontstijgen en worden we aan het dromen gezet. Yvonne Melchers omarmt steeds de ziel van de locatie die zij schildert, of die nu in haar thuisland Nederland is of in haar tweede vaderland Italië.”

Lorena Kloosterboer

Over haar werk schrijft Lorena Kloosterboer, kunstenares en schrijfster,   bij  Kamer met Uitzicht/Zomer in Stresa in het themanummer Glorious Color van het Amerikaanse PoetsArtists Magazine (Juni 2018)

“Yvonne Melchers is een Nederlandse kunstenaar, die een brede variatie aan onderwerpen schildert, zoals portretten, strandgezichten, interieurs en stillevens, waarbij zij het beperkte palet van Claude Monet gebruikt. Hoewel haar stijl realistisch is, verfraait Melchers haar kenmerkende schilderijen door een impressionistisch lijkende penseelstreek te hanteren, die een sensatie van dynamische kracht creëert. Melchers’ idealistische schilderij, genaamd Zomer in Stresa, trekt me aan door de romantische atmosfeer, geweldige aandacht voor detail en het levendige meerkleurige palet. Dit werk legt op elegante wijze een moment van gelukzalige intimiteit vast door een weelderige privéruimte te verbinden met de wereld daarbuiten – beiden verleidelijk en uitnodigend in hun potentiële beloften

Museum Møhlmann

Sinds 2013 is Yvonne opgenomen in de groep Hedendaagse Meesters van realistische en figuratieve schilderkunst, die regelmatig exposeert in Museum Møhlmann in Appingedam (Groningen).

Galeries

Haar werk is/was behalve in Museum Møhlmann o.a. te zien in Galerie De Vreugd en Hendriks in Zandvoort,  Galerie Lauswolt in Olterterp (FR), Galerie Montulet in Den Haag en Gouda, Galerie Pictura in Aijen (LI), Galerie Staphorsius in Westzaan (NH) Galerie Bonnard in Nuenen (NB), Galerie Terbeek in Beetsterzwaag (FR), Galerie ArteLibre in Zaragoza/Spanje, Abend Gallery in Denver/Colorado USA en het MEAM Museum in Barcelona/Spanje (vanaf 12 juli 2019). In de virtuele galerie van ArteLibre werd zij opgenomen in de sectie Grandes Autores.

BP Portrait Award en andere competities

Het schilderij Kamer 32/Venetiaanse Zomer werd  geselecteerd voor deelname aan de ZomerExpo 2012 met het thema LIEFDE in het Gemeentemuseum in Den Haag.

In 2015 en in 2018 werd een portret uit haar serie Siena Palio Portretten geselecteerd voor de tweede ronde in de BP Portrait Award van de National Portrait Gallery in Londen.

In oktober 2016 werden twee portretten uit de serie Siena Palio Portretten geselecteerd voor het Weekend van het Portret in Amsterdam, dat werd georganiseerd door de Stichting De Nederlandse Portretprijs.

In 2017 werd een portret uit haar serie Siena Palio Portretten geselecteerd voor de tweede (fysieke) ronde van de Nederlandse Portretprijs.

Terre des Hommes

Een ingelijste giclée van De Kleine Prinses werd gedoneerd aan Terres des Hommes voor  de Kunstveiling Kunst ’n Kids (2017)t.b.v. het programma voor bestrijding van kinderprostitutie. Leuk feitje: het werk werd aangeschaft door Prins Carlos de Bourbon de Parme. Men gaat ervan uit dat hij zijn nichtje herkende.

Preselectie Figurativas 2017 en Figurativas 2019, een van de meest prestigieuze internationale competities op het gebied van hedendaagse realistisch/figuratieve kunst, die tweejaarlijks wordt georganiseerd door het Museo Europeo d’Art Modern (MEAM) in Barcelona.

Met een portret uit de Siena Palio serie Finalist 14th International Salon Art Competition van het Art Renewal Center, dat de meest prestigieuze internationale competitie op het gebied van hedendaags realistisch/figuratieve kunst genoemd mag worden. Gesitueerd in de Verenigde Staten. Het werk wordt gepubliceerd in de gelijknamige catalogus.

De Nederlandse Portretprijs 2019

In juni 2019 werd het portret Prof. Dr. M.J. Heineman en Amsterdam genomineerd voor De Nederlandse Portretprijs 2019. Dit portret zal samen met dat van 49 andere genomineerden worden tentoongesteld op Slot Zeist van 3 september tm 17 november 2019.

Publicaties

In februari 2017 werd een portret uit haar serie Siena Palio Portretten geselecteerd en gepubliceerd in het themanummer The Male Muse van het Amerikaanse Kunsttijdschrift Poets and Artists.

In oktober 2017 werd het babyportret Sander@3days geselecteerd en gepubliceerd in het themanummer The Family van het Amerikaanse Kunsttijdschrift PoetsArtists.

In mei 2018 werd het portret Edoardo van het drieluik Een Italiaanse Familie geselecteerd en gepubliceerd in het themanummer Eros’ Gaze van het Amerikaanse kunsttijdschrift PoetsArtists

In juni 2018 werd het schilderij Kamer met Uitzicht/Zomer in Stresa geselecteerd en gepubliceerd in het themanummer Glorious Color van het Amerikaanse Kunsttijdschrift PoetsArtists.  Lorena Kloosterboer schreef over dit werk bovenstaande recensie.

In september 2018 werd het schilderij Kamer met Uitzicht/Herfst in Venetië geselecteerd en gepubliceerd in het themanummer Anything but Painting the Figure van het Amerikaanse kunsttijdschrift PoetsArtists. Curator Jan Nelson schrijft hierbij:  “Wat een mooi schilderij! De penseelstreken en kleuren doen denken aan impressionistische werken zoals die van de Renoir in de tachtiger jaren van de 19e eeuw” . Met een inleiding door Lorena Kloosterboer. Het werk werd ook getoond op Artsy.net door The Zhou B Art Center/Chicago.

In maart 2019 werd een portret uit haar serie Siena Palio Portretten geselecteerd en gepubliceerd in het themanummer Adorn Me  van het Amerikaanse Kunsttijdschrift Poets and Artists. Curator voor dit themanummer was kunstverzamelaar Carol Hodes uit Kaapstad.

In het November/December 2019 nummer van het Amerikaanse kunsttijdschrift  FINE ART CONNOISSEUR werd een portret uit haar Siena Palio serie geselecteerd voor het artikel “Dressing the Part” van Matthias Anderson in de rubriek “Today’s Masters”. (pagina’s 58-63)

Voor meer publicaties in kunstboeken, catalogie, kunstagenda’s en -kaarten (Bekking&Blitz), zie het hoofdstuk Publicaties.

Galería ArteLibre

Uitnodiging van deze galerie in Zaragoza/Spanje om deel te nemen aan de jubileumtentoonstelling “20 Años en 20 x 20” ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van ArteLibre in 2019. De reizende tentoonstelling, waaraan 160 van de beste realisten ter wereld deelnemen, bestaat uit werkjes van 20 x 20 cm. en wordt gehouden in o.a. Zaragoza en in het MEAM Museum in Barcelona.

Facebook

Op Facebook werd zij toegevoegd aan de kunstenaarsgroepen PoetsArtists, Master Painters of the World (FR), The Representational Art Group (VS), Grandmasters of Fine Art (GB). In het eveneens op Facebook gevestigde Italian Museum of Contemporary Art (IT) is een eigen zaal – Sala Yvonne Melchers – voor haar gecreëerd.

Het werk van Yvonne Melchers is niet alleen verkocht in Nederland, maar bevindt zich ook in collecties in Italië, Spanje, Duitsland, België, Frankrijk, de Verenigde Staten en Australië.

December 2019

Yvonne Melchers
Nieuwsbrief ontvangen
close slider

  Nieuwsbrief

  In plaats van een blog maak ik drie à vier keer per jaar een nieuwsbrief met informatie over nieuw werk, exposities, etc. Belangstelling? Vul dan uw e-mailadres in.

  Naam:

  Email adres:

  Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor mijn nieuwsbrief.
  U kunt zich op elk gewenst moment weer uitschrijven.
  Klik hier voor een voorbeeld van mijn nieuwsbrief.

  Pin It on Pinterest

  Share This